RULMANLAR

Rulman, iç ve dış bilezikler arasında yuvarlanan elemanlar (bilya, makara vs…) vasıtası ile minumum sürtünmede çalışan, döner hareket yaparak ebadına ve biçimine göre farklı yükler taşıyan makine elemanıdır. Bu sayede malzeme kayarak değil yuvarlanarak hareket veya iş ürettiğinden sürtünme minimum olmakta ve enerji daha az kullanılmaktadır. Rulmanlar yatay veya dikey olarak çalışabilir bunun için radyal veya eksenel rulmanlar olarak tabir edilirler.

Rulmanın kullanım alanları yani hayatımızdaki yeri ise çok fazladır. Uçaklarda, metroda, arabalarda, otobüslerde, trenlerde, motorlarda, konveyör hatlarında, dişçilerde, patenlerde, kamyonda, çamaşır makinasında, mikroskoplarda, teleskoplarda, rüzgar santrallerinde, pompalarda, pervanelerde, fanlarda, asansörlerde, vantilatörlerde, tamburlarda ve daha bir çok yerde kullanılmaktadır. Rulmanın olmaması demek bir bakıma dünyanın durması demektir.

Tek sıralı sabit bilyalı rulmanlar rijit dış bilezik, iç bilezik, bilyalar ve kafes tertibatı bulunan çok yönlü kullanılabilen ve parçalarına ayrılmayan rulmanlardır. Basit tasarımlı ve bakımları kolay olan bu ürünler operasyonda dayanıklıdır. Bu ürünlerin açık veya kapaklı tasarımları mevcuttur. Yuvarlanma yüzeyi geometrisi ve bilya kullanımı sebebiyle, sabit bilyalı rulmanlar her iki yöne doğru eksenel kuvvetlerin yanı sıra radyal kuvvetleri de taşıyabilirler.

Çift sıra sabit bilyalı rulmanlar, kombine yükler için dizayn edilmişlerdir, mili her iki yönde destekler ayrıca her iki yönde de monte edilebilir. Yüksek hızda uygun çalışabilirler.

Konik makaralı rulmanlar; yüksek radyal ve eksenel yükleri tek yönde taşıma kapasitesine sahiptir. Tüm yönlerde eksenel yükleri desteklemek için iki ve dört sıralı versiyonlarda da mevcuttur. Koniklik açısına göre yük taşırlar. 

Eksenel kaçıklıkları,ağır radyal yükleri ve her iki yönden gelen eksenel yükleri taşıyabilen;en yüksek yük taşıma kapasitesine sahip rulmanlardır. 

Termal genleşmede Silindirik Makaralı Rulmanlar gibi X-Ekseni doğrultusunda genleşebilen, Oynak Makaralı Rulmanlar gibi eksenel kaçıklığı alan ve İğne Makaralı rulmanlar gibi dar kesitli rulmanlardır. Üç rulmanın temel özelliklerini barındırır.

İğneli rulmanlar, tek veya çift sıralı olarak üretilen, dış bilezikten, iğneli kafesten ve çıkarılabilir iç bilezikten oluşan ünitelerdir. Bu rulmanlar contalı veya açık tip olarak mevcuttur. Dar kesitlidir.

Eksenel yük taşırlar. Tek ve çift sıralı bilyalı (büte)eksenel yük taşıyan rulmanlar, silindirik makaralı eksenel yük taşıyan rulmanlar, oynak makaralı eksenel yük taşıyan rulmanlar gibi çeşitleri vardır.

İç bileziği veya dış bileziği Al2O3 kaplı elektrik izolatörlü rulmanlardır. Elektrik motorlarında kullanılır.

Yuvarlanma yüzeyleri nano ölçülerde işlenmiş, kafes ve içine konan gres özel, enerji tasarrufu sağlayan rulmanlardır.

Kafesi grafit yağlayıcı özellikli,350 C derece santigradda çalışan rulmanlardır.

Sadece yuvarlanma elemanları veya rulmanın tümü seramik olan rulmanlardır. İzolatörlü rulman olarakda kullanılır. Takım tezgahlarında tercih edilmektedir.